Katalizátorok felvásárlása, vétele korrekt árakon!

Debrecen: 06203355675

Katalizátor Árak

Válassza ki adatbázisunkból az eladásra szánt katalizátort és a "Raktárba teszem" funkció segítségével tudja lekérdezni a felvásárlási árat.

 

 A gépjárműveken alkalmazott katalizátorok fajtája nagyon sokféle lehet.

Ez függ a gépkocsi évjárattól, motor űrtartalomtól és jármű súlyától. A katalizátorokat mindig az adott igényekhez mérten tervezik és építik be a járművekbe. Még egy adott márka azonos típusaiba is többféle katalizátor kerülhet beépítésre, hiszen a motorok űrtartalma és teljesítménye is különböző lehet. Így a katalizátorok is különböző méretűek, súlyúak, és a kerámia magra felvitt nemesfém tartalom is nagyon változó mennyiséget mutathat.

   A használt, már működésképtelen katalizátorok a nemesfém tartalmuk miatt még bizonyos értéket képviselhetnek. Értelem szerint maga a katalizátorban található kerámia- az arra felvitt nemesfém miatt- jelent értéket. A katalizátor köpenye csak lemezhulladék, annak csak a katalizátor beazonosításában van szerepe. A katalizátor felvásárlók árai az ép kerámiára vonatkozólag vannak megállapítva. A törött, megolvadt, hiányos kerámia arányosan csökkenti a katalizátor felvásárlói árát.

   A használt katalizátorok felvásárlási árait elsősorban a nemzetközi tőzsdei nemesfém árfolyamok határozzák meg. Ha az ipar több nemesfémet használ fel, ha nő irántuk a kereslet, vagy a nemesfémek kitermelése csökken, akkor a tőzsdei árfolyamok is emelkednek, és ezzel párhuzamosan nő a használt katalizátorok felvásárlási ára is. Mivel egy-egy katalizátorban különböző arányban többféle nemesfém is megtalálható, ezért egy adott katalizátor ára akár akkor is eshet- vagy emelkedhet-, ha csak valamelyik, benne megtalálható nemesfém világpiaci ára megváltozik.

   A legnagyobb Platina bányák Oroszországban és Dél-Afrikában találhatóak. A kitermelt platina kb. 35-40%-át gépjárművek katalizátoraihoz használják fel. Kb. ugyanekkora mennyiséget ékszerek készítésére használnak, és az összmennyiség 20 %-át alkalmazzák a petrolkémiai és az üvegiparban. A hadiiparban is használnak Platinát, főleg Irídiummal ötvözve.

   A palládiumot a katalizátorok mellett az ékszeripar hasznosítja (egyes ötvözeteit). A 30% palládiumot tartalmazó ezüstötvözetet fogpótlásokban és ékszerek készítésekor használják. Más ötvözete a fehérarany, ez 10% palládiumot tartalmazó aranyötvözet, amelyet elsősorban szintén ékszerek készítésekor alkalmaznak.

   A Ródiumot, mint a katalizátorok egyik összetevőjén kívül Platinával és Irídiummal ötvözve hőelemek készítésére alkalmazzák, amelyek magas hőmérsékleti tartományok mérésére is alkalmasak. Ródiummal vonják be a csillagászati tükrök felületét is, továbbá a vegyiparban is katalizátorként alkalmazzák. Az ékszerészek nagy keménysége és magas fénye miatt, a fehérarany tárgyak bevonására használják.